Daha işlevsel konkordato

YENİ düzenleme ile İcra ve İflas Kanunu’nun konkordatoya ilişkin hükümlerinde değişikliğe gidiliyor. Kanun teklifi ile konkordato kurumu daha işlevsel hale getirilecek, iflas tasfiyesinin daha etkin bir şekilde yürütülebilmesine yönelik düzenlemelere gidilecek. İflasta mal ve hakların paraya çevrilmesi usulünde değişikliğe gidilen teklif ile iflas aşaması bakımından ticari ve ekonomik bütünlük arz eden ya da bir bütün hâlinde satıldığı takdirde daha yüksek gelir elde edileceği anlaşılan mal ve haklar ile bu mal ve hakları bünyesinde bulunduran işletmeler bir bütün olarak satılacak.

Kanun teklifi çerçevesinde dijital dönüşüm ve iş yapma kolaylığı endeksi metodolojisi çerçevesinde yatırım ortamının ve hizmetlerin iyileştirilmesi amacıyla Belediye Gelirleri Kanunu, Harçlar Kanunu, Kat Mülkiyeti Kanunu, Emlak Vergisi Kanunu ve İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’da bazı düzenlemelere de gidilecek.

Konkordato

NİTELİKLERİ ARTIRILACAK

İcra ve İflas ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Teklif ile 15 Mart 2018’de yürürlüğe giren İcra ve İflas Kanunu’nun konkordatoya ilişkin hükümlerinde değişikliğe gidiliyor. Teklifin aynen yasalaşması durumunda, iflas idare memurları, bilirkişilik bölge kurulları tarafından oluşturulan iflas idare memurları listesinden seçilecek. Memurlardan biri yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir, biri ise hukukçu olacak. Listeye kayıt için Adalet Bakanlığı’nca izin verilen kurumlardan alınacak eğitimin tamamlanması zorunlu tutulacak. Bir iflas idare memuru, eş zamanlı beşten fazla dosyada görev alamayacak.

“İŞLETME DEĞERİ DÜŞMEMİŞ OLUR”

Teklifle iflasta mal ve hakların paraya çevrilmesi usulünde değişikliğe gidilecek. Teklife göre ticari ve ekonomik bütünlük arz eden ya da bir bütün hâlinde satıldığı takdirde daha yüksek gelir elde edileceği anlaşılan mal ve haklar ile bu mal ve hakları bünyesinde bulunduran işletmeler bir bütün olarak satılacak. Satışta işletmenin devamlılığı ve ekonomiye katkısı gözetilecek. Bu halde taşınmazın paraya çevrilmesi hükümleri uygulanacak. Bir bütün olarak satış gerçekleşmezse mal ve haklar ayrı ayrı satılacak. Bu düzenlemeye ilişkin usul ve esaslar Adalet Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenecek.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, hem faaliyetin devamı hem de işletmenin bütün olarak satılmasının çok yerinde ele alınmış bir konu olduğu görüşünde. Baran, “Yeni düzenlemeyle işletmenin devamlılığı ve bütünlüğü korunarak, istihdamın devamı sağlanırken, ekonomik hayata verdiği katma değer de korunuyor. Böylece işletmenin de değeri düşmemiş olur” dedi.

“ŞİRKETİN YAŞAMASI İÇİN ÖNEMLİ”

Teklifle geçici veya kesin konkordato mühleti içinde gerekli koşulların bulunması durumunda rehinli malın satılabilmesi imkanı açıkça düzenleniyor. Rehinli malın konkordato projesine göre işletme tarafından kullanılması öngörülmüyor veya kıymeti düşecek ya da muhafazası masraflı olacak ise satışına izin verilebilecek. Satış gelirinden rehinli alacaklıya rehin miktarı kadar ödeme yapılacak.

Teklifle îcra ve İflas Kanunu’nun kesin mühletin sözleşmeler bakımından sonuçlarının düzenlenmesiyle ilgili maddesinde değişikliğe gidiliyor. Modern iflas ve yeniden yapılandırma yaklaşımlarına uygun olarak sözleşmenin karşı tarafının konkordato projesinden etkilenip etkilenmediğine bakılmaksızın, borçlunun taraf olduğu ve işletmesinin faaliyetinin devamı için önem arz eden sözleşmelerin devamının esas olduğu ve bu fıkra kapsamında geçici ve kesin mühlet süresince devam eden sözleşmeler nedeniyle borçlanılan edimlerin karşılıklı olarak ifa edileceği düzenleniyor. Mahkemenin izniyle feshedilebilecek sözleşmelerin borçlunun tarafı olduğu ve konkordatonun amacına ulaşmasını engelleyen “aşırı külfetli” sözleşmeler olduğu açık şekilde hükme bağlanıyor. Mahkemenin vereceği kararın mahiyeti itibarıyla izin kararı olduğu da açıklığa kavuşturuluyor. ATO Başkanı Baran, geçici ve kesin konkordato mühletindeki işletmelerin faaliyetine devam edebilmeleri için önem arz eden sözleşmeler nedeniyle borçlanılan edimlerin karşılıklı olarak ifa edilebileceğine ilişkin düzenlemenin, şirketin yaşaması için önemli bir madde olduğunun altını çiziyor.

ÖNEM ARZ EDEN TAŞINIRLAR

Teklifle, İcra ve iflas Kanunu’nun konkordatoda kesin mühletin borçlu bakımından sonuçlarının düzenlendiği maddesinde de değişikliğe gidiliyor. Düzenlemeyle, borçlunun izinle yapacağı işlemlere “işletmenin faaliyetinin devamı için önem arz eden taşınırların” devri de hükme ekleniyor. Teklife göre borçlu, mahkemenin izni dışında mühlet kararından itibaren rehin tesis edemez, kefil olamaz ve ivazsız tasarruflarda bulunamaz; taşınmazını, işletmenin faaliyetinin devamı için önem arz eden taşınırını ve işletmenin devamlı tesisatını devredemez ve takyit edemez. Aksi hâlde yapılan işlemler hükümsüz olacak. Mahkeme bu işlemler hakkında karar vermeden önce komiserin görüşü ile alacaklılar kurulunun muvafakatini almak zorunda olacak. Iş dünyası, geçici ve kesin korkordato süreci içerisindeki borçlunun izinle yapacağı işlemlere işletmelerin faaliyetinin devamı için önem arz eden taşınırların da ilave edilmesini olumlu değerlendiriyor.

GARANTİYE KAVUŞTURULACAK

Teklife göre konkordato süreci iflasla sonuçlandığı takdirde, iflas kararını veren mahkeme tasfiyenin basit veya adi tasfiye usulüne göre yapılmasına ve gerektiğinde adi tasfiyenin komiserler tarafından yerine getirilmesine karar verecek ve bu durumda iflas idaresine ait görev ve yetkiler komiserler tarafından kullanılacak. Yapılan değişikliğe göre, konkordatoda geçici mühlet kararından sonra komiserin izniyle akdedilmiş olan borçlar, adi konkordatoda şartları bebiyle trafikten çekme veya hurdaya çıkarılma işlemi görmüş araçlana tabi olmayacak ve temerrüdün oluşması durumunda icra takibine konu edilebilecek. Bu alacaklar, icra ve iflas Kanunu’nun ilgili maddesi kapsamında rehinli alacaklardan hemen sonra ve diğer bütün alacaklardan önce ödenecek. Ayrıca, konkordato talebinin iflasla sonuçlanması halinde iflas tasfiyesinde iflas alacaklılarından önce ödenmesi gereken masa borçları arasında yer alacak.

TAZMİNAT HESAPLAMALARI

Adalet Komisyonu’ndaki görüşmeler sırasında kanun teklifine, AK Parti milletvekillerinin önergesi üzerine iki madde ihdas edildi. Buna göre, Karayolları Trafik Kanunu’nda değişiklik yapılarak motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamındaki tazminat hesaplamalarında düzenlemeye gidildi. Düzenlemeyle Anayasa Mahkemesi’nin 9 Ekim 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanan kısmi iptal kararları nedeniyle Karayolları Trafik Kanunu’nda motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamındaki tazminat hesaplamalarında oluşan boşluk giderildi. Teklife göre bu tazminatlardan değer kaybı tazminatında aracın piyasa değeri, kullanılmışlık düzeyi, hasara uğrayan parçaları ile hasar tutarı dikkate alınacak. Destekten yoksun kalma tazminatı, ulusal doğum ve ölüm istatistikleri kullanılarak hazırlanan hayat tablosu ve zorunlu mali sorumluluk sigortası genel şartlarında yüzde 2’yi geçmemek üzere belirlenen iskonto oranı esas alınarak hayat anüiteleri ile genel kabul görmüş aktüerya kurallarına uygun olarak hesaplanacak. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirlenecek.

Teklifle, zorunlu mali sorumluluk sigortası dışında kalan durumlara ilişkin de düzenlemeye gidiliyor. Düzenleme ile zorunlu mali sorumluluk kapsamı dışında kalacaklar arasına destekten yoksun kalan hak sahibinin, destek dışı olan sigortalının kusuruna denk gelen tazminat talepleri, gelir kaybı, kar kaybı, iş durması ve kira mahrumiyeti gibi dolaylı zararlar, hasar serın değer kaybı tazminatı talepleri de ekleniyor. Kaynak: http://bayilik.weebly.com/ adresini inceleyebilirsiniz.

About konutprojeler

İş Fikirleri
Bu yazı ekonomi iş içinde yayınlandı ve , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın